Bandenzoeker Verkooppunten

Nieuws

Toyo Tires ontwikkelt “noair”

15 september 2017

Toyo Tires kondigt de ontwikkeling van “noair” aan, een neo-futuristische luchtloze conceptband die niet met lucht gevuld moet worden.

 Hyogo, Japan – 11 september 2017 - TOYO TIRE & RUBBER CO., LTD. (President & CEO: Takashi Shimizu) heeft onderzoek gevoerd naar nieuwe mogelijkheden voor autobanden met het oog op toekomstige veranderingen in de wereld van de mobiliteit. Toyo Tires kondigt de ontwikkeling van “noair” aan, een neo-futuristische luchtloze conceptband die niet met lucht gevuld moet worden.

 

Toyo Tires voerde een grondige herziening uit van de bestaande “basisstructuur van luchtbanden”, waarbij de schokken van het wegdek worden opvangen door het gewicht van de wagen te dragen met lucht in de band. Toyo Tires onderzoekt luchtloze banden al sinds 2006 volgens een nieuw concept om de basiseigenschappen van een band te garanderen zonder dat hij met lucht moet worden gevuld. In mei 2012 introduceerde Toyo Tires op een vakbeurs voor autotechnologie een prototype als toonmodel, om enkele technologische ontwikkelingen te demonstreren, die het tot dan toe had verwezenlijkt.                               *Automotive Engineering Exposition 2012

Fundamentele veranderingen in de bandenstructuur ten opzichte van vorige prototypes en vorderingen in het oplossen van problemen hebben geleid tot aanzienlijke verbeteringen in diverse prestatieaspecten en hebben het mogelijk gemaakt om in praktische omstandigheden met de banden te rijden. Toyo Tires noemt zijn conceptband “noair” en zal met het oog op praktische toepassing onderzoek blijven voeren en zich inspannen om de technologie verder te ontwikkelen.

n Eigenschappen van noair

Aan de binnenkant bestaat de basisstructuur van de band uit speciale, uiterst stevige harsspaken die voldoende stevigheid bieden om het gewicht te dragen. De basisfuncties van de band, met name “rijden, draaien, stoppen”, worden verzekerd met een rubbermateriaal voor het loopvlak dat contact maakt met het wegdek. Het gedeelte tussen de spaken en het rubberen loopvlak, de buitenste gordellaag, heeft een versteviging van met koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP) om de belasting op de spaken te verminderen.

Bij vorige prototypes werd het gewicht gedragen door een “elliptische spakenconfiguratie”, maar bij de nieuwste versie is die geëvolueerd tot een “X-vormige spakenconfiguratie”, die afwisselend over de breedte van de noair band loopt van de buitenkant naar de binnenkant en omgekeerd. De duurzaamheid werd verbeterd met een volkomen unieke draagvorm.

 

Ook werd het aantal spaken ten opzichte van het vorige model verdubbeld (100 wikkelschreden) om de contactdruk te spreiden en zo de contactgeluiden van de spaken te verminderen, die ontstaan wanneer ze in aanraking komen met de grond, wat het rijden nog stiller maakt.

n Beoordeling van kenmerkende waarden

De duurzaamheid overschrijdt ruimschoots de overeenkomstige wettelijke en voorgeschreven vereisten voor commerciële producten van Toyo Tires* (luchtbanden) en is minstens acht maal beter dan bij vorige prototypes.

De “rolweerstand” – die de weerstand aangeeft die de banden bij het rollen ondervinden – werd met minstens de helft verminderd ten opzichte van vorige prototypes en is zelfs 25 % beter dan bij commerciële producten van Toyo Tires. Anderzijds werden ook de eigenschappen op het gebied van milieuvriendelijkheid en veiligheid sterk verbeterd, zoals een 4 % kortere “natte remweg” – die de remprestaties op een nat wegdek meet. Een van de factoren waarmee dit resultaat kon worden behaald, was het gebruik van brandstofbesparend rubber voor het loopvlak, samengesteld met de “Nano Balance Technology”, een unieke materiaaltechnologie op moleculair niveau dat door Toyo Tires wordt toegepast voor zijn brandstofefficiënte banden.

De rijgeluiden werden aanzienlijk verminderd in vergelijking met vorige prototypes, tot op een niveau dat vergelijkbaar is met de huidige luchtbanden.

                      *Toyo Tires commerciële producten “TOYO TEO+ (Toyo Teo Plus)”: bandenmaat 155/65R13, velg: 13×4.5-J, bandendruk: 200/220 kPa

                       *Luchtloze band: buitendiameter 540 mm; breedte 140 mm; velg gelijk aan 14"

                        *Metingen werden intern uitgevoerd op het bandentestterrein van Toyo Tires (Tsuno-cho, Koyu-gun, prefectuur Miyazaki).

n Prestaties op reële auto’s

Uit de resultaten van prestatietests die werden uitgevoerd en beoordeeld door een chauffeur van de Tire Evaluation Development Department die met de banden gemonteerd op reële auto’s reed, is gebleken dat, ondanks nog enkele problemen met geluiden in het interieur van de auto en de rijkwaliteit, de wegligging en de geluidsproductie buiten de auto veel zijn verbeterd en voor de meeste prestatie-indexen veel dichter aanleunen bij de commerciële producten (luchtbanden) van Toyo Tires.

n Vooruitzichten

Toyo Tires heeft spectaculaire vorderingen gemaakt ten opzichte van vorige prototypes op het gebied van mogelijkheden van banden, door middel van technologische doorbraken, zoals materiaalkeuze, unieke structuurdesign, verbetering en integratie van diverse technologieën en optimalisatie van de algemene balans.

 

Aangezien deze conceptband snel het niveau zal bereiken waarop hij op reële auto’s kan worden gemonteerd en ermee kan worden gereden, krijgt de conceptband een officiële naam en overweegt Toyo Tires de band uit de laboratoriumfase te halen en op de markt te richten met bijvoorbeeld nieuwe kleurschakeringen voor de spaken.

 

 

Met het oog op een maatschappij waarin mobiliteit van de toekomst, zoals elektrische en compacte voertuigen, een ruim deel zullen gaan uitmaken van de markt, is het nu de verwachting dat de behoefte aan onderhoudsvrije banden zal toenemen. Omdat wordt aangenomen dat transportvoertuigen veiliger zijn als ze niet het gevaar lopen een lekke band te krijgen, hebben luchtloze banden die niet met lucht moeten worden gevuld, bovendien een groot potentieel.

Hoewel nog bepaalde hindernissen moeten worden overwonnen voordat de banden in de praktijk kunnen worden gebruikt, zal Toyo Tires op talrijke vlakken kennis blijven vergaren door de huidige technologische knowhow uit te breiden en verder onderzoek en technologische ontwikkeling te stimuleren om nieuwe mogelijkheden in de mobiliteit te creëren.