Bandenzoeker Verkooppunten

Brandstofefficiëntie

Een van de factoren die een invloed uitoefenen op de brandstofefficiëntie van een voertuig is de rolweerstand van de banden.

Die beïnvloeding ontstaat door de vervorming van de banden tijdens hun rotatie waardoor energieverlies in de vorm van warmte wordt veroorzaakt. Hoe groter de vervorming, hoe hoger de rolweerstand en dientengevolge de hoeveelheid brandstof die nodig is om het voertuig voort te bewegen. Een verlaagde rolweerstand leidt dus tot een lager brandstofverbruik en daardoor ook tot een reductie van de voertuigemissies, waaronder die van CO2.
 
Op het nieuwe label worden verschillende klassen voor ‘rolweerstand’ opgegeven, met A voor de meest en G voor de minst brandstofefficiënte band. De zwarte pijl (in dit geval B) naast de letterklasse geeft het prestatieniveau van het product aan. (D heft geen waarde)
 
Het verschil tussen waardering A en G kan een brandstofbesparing van maximaal 7,5% opleveren. Dit betekent in werkelijkheid dat u meer dan 6 liter brandstof op 1000 kilometer kunt besparen als u klasse A-banden in plaats van klasse G-banden kiest.**
 
**Gemeten volgens de testmethoden uit Bepaling EC 1222/2009. De remafstanden kunnen variëren afhankelijk van de rijomstandigheden en andere factoren die invloed hebben.